15 mai 2020 apa

Am vărsat lichid pe laptop

Daca ați vărsat lichide pe laptop, fie că vorbim de cafea, apă, alcol, lapte sau orice alt lichid , iată recomandarile noastre pentru a limita daunele provocate.

Opriți laptopul URGENT ( tineti apasat cateva secunde pe butonul de pornire ) si deconectati-l imediat de sursa de alimentare, iar  dacă este posibil deconectați și bateria.

Acest lucru se face ușor dacă este o baterie externă. Dacă este un laptop modern cu baterie internă, este mai greu de realizat, trebuie să-l deschideți laptopul și să detașați firele care leagă bateria de placa de bază ( nerecomandat pentru persoane neavizate ).

Este foarte important sa deconectati toate componentele externe ale laptopului (unitati flash, adaptoare wireless, incarcatoare, carduri, mouse etc.)

Pentru a limita şi mai mult riscul avariilor electrice, trebuie să împiedicăm lichidul să ajungă la placa de bază.

Asezati laptopul pe un prosop sau pe orice alt material absorbant ca in imaginea alaturata.

Atunci când întoarcem laptopul invers, apa se va scurge în exteriorul dispozitivului.

Dupa ce lichidul a curs din laptop, cu un serveţel absorbant ştergeti bine suprafaţa afectată. Este bine ca tot lichidul să fie îndepărtat, mai ales de pe tastatura si ecran, care nu trebuie să nu stea prea mult în contact cu lichidul.

In cazul in care lichidul deja a atins circuitele laptopului este foarte probabil sa fi facut deja scurt pe placa de baza, astfel trebuie sa apelati la un service de laptopuri pentru o diagnosticare si eventual pentru o reparatie. Retineti ca este foarte important sa ajungeti cu laptopul in service cat se poate de repede pentru a nu afecta si alte componente.

NU PORNITI LAPTOPUL chiar daca tot lichidul a fost indepartat si laptopul este uscat. Apelati la un service de laptopuri pentru o verificare amanuntita.

Odată ce apa se evaporă, rămășițele din lichid rămase (minerale din apa de la robinet, anumite componente biologice din lapte, zahăr și alte chimicale din băuturile carbogazoase) formează o crustă peste componentele electronice. Acestea duc la scurtcircuite și vor fi dificil spre imposibil de îndepărtat.

Lasă un răspuns